Sortida dels Amics al MACBA i al CCCB: Takis i Feminismes!

El dia 3 de gener un grup d’Amics vam visitar l’exposició Takis al MACBA. Artista grec, recentment taspassat, totalment autodidacta, que estudià l’escultura clàssica antiga. Acompanyats per l’artista Albert, ens vam anar endinsant en el món magnètic de Takis a través de les obres exposades. Va ser a la ciutat de París, la seva residència temporal a partir de l’any 1954, on va començar a explorar les possibilitats escultòriques de l’electromagnetisme. Tot el grup ens vam fer una fotografía amb una de les primeres obres del recorregut,  que no presenta un ordre cronològic, “Magnetic Fieldsde l’any 1969. És un camp de petites escultures de ferro que s’activa a través d’imants. “Takis fa ús de l’energia magnètica  per provocar la suspensió d’imants, i dóna a l’obra una sensació de lleugeresa i moviment que trenca amb les forces de la gravetat. A partir dels anys seixanta aquest artista va incorporar radars, dials, antenes i quadres elèctrics a les seves obres com a maneres d’explorar els materials i els seus comportaments, i també per explorar el cosmos i el pensament mitològic. Els camps de forces electromagnètiques, tot i ser invisibles, es fan visibles en la seva obra i es converteixen en una forma de pensament”.

També col·laborà amb poetes i realitzà accions concretes com “A Man in Space” amb el poeta Sinclair Beiles. Mentre estava suspès en l’aire gràcies a  un sistema d’imants, recitava el seu Magnetic Manifiesto.

Explorà el so a través de l’aire que mou les peces de manera atzarosa i també fent servir l’electromagnetisme per crear el so deliberadament. L’interessant d’aquesta mostra és que no és una exposició estàtica, algunes obres tenen la seva propia autonomía i el so no pot ser controlat totalment. Vam poder comprovar com la fricció, el desgast i el moviment van transformant el so que es produeix.

L’exposicó està organitzada per la Tate Modern , el MACBA i el Museum of Cycladic Art d’Atenes.

A la tarda vam poder visitar l’exposició Feminismes al CCCB. A través de la visita guiada ens vam endinsar en el moviment feminista que arrencà sobretot a partir dels anys seixanta, i la seva plasmació en el món de l’art en el món occidental. L’exposició, al darrer pis del CCCB, estava estructurada en dos espais, que de fet eren dues exposicions independents que es complementaven, i oferia una visió àmplia de les repercussions d’aquest moviment que no s’atura, i els seves influències en el món de l’art. Les dues exposicions eren “LAvantguarda Feminista dels anys 70. Obres de la VERBUND COLLECTION, Viena” i “Coreografies del gèniere”. L’exposició s’acabava el dia 5 de gener,  i vam poder comprovar l’abast i la densitat, amb un nombrós remarcable de noms d’artistes, d’aquesta magnífica mostra que s’ha pogut veure tots els mesos de la tardor del 2019.