https://amicsmda.org/wp-content/uploads/2022/02/amic30_logoweb.png
amicsmda@gmail.com | Tel. 972 224 766 i 690 340 389 | pujada de la Catedral, 12 - Girona
Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

25 setembre | 21:46

Navegació d'Esdeveniment

Vistes de navegació

Navegació de visualitzacions Esdeveniment

Avui

Cent anys d’ ”Ulysses”

Centre Cultural La Mercè Pujada de la Mercè, Girona, Girona

Dibuix de Rosa Maria Roqueta     Xerrada a càrrec de Rafael Masià. El 16 de juny de 1904 James Joyce va conèixer a Dublin la que seria la seva dona, Nora Barnacle. Joyce va situar en aquella data l’acció de la seva novel·la “Ulysses”, que segueix Leopold Bloom durant aquell dia a Dublin. El 16 de juny de 2004, centenari d’aquell dia, va tenir lloc a Girona, com a Dublin i altres ciutats, el “Bloomsday”, celebrant les accions de Bloom aquell dia. L’acte anirà acompanyat de lectures de passatges de l’Ulysses a càrrec de Rafael Masià (en anglès) i de l’actriu Meritxell Yanes (en català). “Ulysses” es va publicar a París l’any 1922 i, seguint la tradició joyceana de Girona, aquest any celebrarem el centenari i recordarem aquell Bloomsday.     15 de juny de 2022 19 h Centre Cultural La Mercè de Girona (Sala Pati) Activitat gratuïta. Inscripció prèvia a: amicsmda@gmail.com / 972 22 47 66 / Whatsapp: 690 340 389 (indicant nom, cognom i telèfon mòbil)

Ruta dels rellotges de sol de Blanes

Blanes Girona

A Catalunya tenim inventariats uns 8000 rellotges de sol. Hem escollit fer una breu visita a alguns rellotges de sol de Blanes per ser una localitat on s’apleguen alguns dels exemplars més interessants tant des del punt de vista tècnic com artístic.   Entre els autors a destacar hi ha els arquitectes Francesc Folguera i Isidre Puig Boada, el pintor Josep Obiols i el quadranter Francesc Clarà. La primera part de la visita es farà amb autocar per la perifèria de la vila i s’acabarà amb un recorregut a peu pel centre urbà.   Eduard Farré       Dissabte 18 de juny  Sortida a les 9.00 h de Plaça Poeta Marquina (al costat del Bar Núria). Arribada a Girona a les 17.00 h.    IMPORTANT: Segons la normativa vigent, és obligatori portar mascareta en tot moment dins l'autocar.  Preu (inclou autocar, dinar i guiatge de la visita): socis 55 € - no socis 60 € Inscripció prèvia a: amicsmda@gmail.com / 972 22 47 66 / Whatsapp: 690 340 389 (indicant nom, cognom i telèfon mòbil)

Economia en el canvi climàtic. Full de ruta cap a la societat frugal

Cambra de Comerç Gran Via de Jaume I, 46, Girona

Conferència a càrrec de Joan Vila i Simon. El canvi climàtic és un fet. L'adaptació al nou entorn no només és qüestió de canviar les energies fòssils per les renovables, sinó que requerirà canvis profunds en les nostres conductes individuals i col·lectives. Joan Vila, enginyer i empresari, ho ha explicat de forma entenedora en el llibre "Economia en el canvi climàtic. Full de ruta cap a la societat frugal", i ens en parlarà en la presentació que farà als Amics del Museu d'Art.     22 de juny 18 h.  Sala d'Actes de la Cambra de Comerç de Girona   Activitat gratuïta. Inscripció prèvia a: amicsmda@gmail.com / 972 22 47 66 / Whatsapp: 690 340 389 (indicant nom, cognom i telèfon mòbil)

ESCLAT DE COLORS, de Joan Domènech

Cambra de la Propietat Urbana de Girona C/ Ciutadans, 12, Girona

Joan Domènech Juanola, un pintor de raça. Fill de la classe treballadora colpejada per la repressió franquista, Joan Domènech Juanola (Girona, 1945) va sentir de ben jove la inclinació per la pintura. Va formar-se a l’Escola Municipal de Belles Arts i va fer-se present als carrers de Girona amb la carpeta sota el braç, la capsa de pintures i el tamboret, sovint acompanyat del seu germà petit. Llavors era admirador dels aquarel·listes Jaume Roca Delpech i Martí Adroher Bosch.  Per bé que en l’etapa d’iniciació, l’any 1959, va rebre l’estímul d’una menció honorífica en el concurs d’art de la Diputació i que també li concediren el segon premi en la modalitat d’aquarel·la en el mateix concurs de 1974, la trajectòria vital i com a artista de Joan Domènech no ha estat gens fàcil, sinó plena de dificultats i parèntesis. L’obra produïda reflecteix, així, aquests condicionaments, i alhora l’impuls que duu a dins, la d’un pintor de raça, que també ha treballat la ceràmica. Certament: Joan Domènech, resident primerament en una via estreta, entre els carrers dels Ciutadans i de la Rambla, i després al número 96 de Vila-roja, ha estat un home irregular en el treball, massa marginat per la gent pedant i un pintor temperamental, que ha evolucionat des de la pintura urbana cap a un llenguatge de tall expressionista i pinzellada dura. És un artista que domina i recrea el marc emblemàtic de la ciutat de sempre, el dels campanars i les tradicionals cases de l’Onyar, i amb això demostra els escenaris que fan part del seu marc mental. Però transmet, així mateix, fantasies i dèries personals amb composicions i taques de blaus i vermells ben vius, personatges mig insinuats i motius reiteratius. Domènech domina el dibuix i mostra un traç segur en la composició dels temes. Es mou com el peix dins l’aigua en la pràctica de l’aquarel·la. Gaudeix amb les estructures sòlides i la matèria en la tècnica de l’oli. La seva pintura, poc preocupada per les modes, té la força d’un pintor geniüt, entusiasta i apassionat. A voltes recorda Van Gogh i els fauves. Per a Joan Domènech, dibuixar i pintar és una experiència alliberadora, un motiu per oblidar situacions problemàtiques. Per a nosaltres, les seves produccions representen un regal captivador, per l’anunci de passions i lluites, per l’energia que contamina i estimula, per la personalitat d’un artista franc que mereix ser més reconegut i valorat. Josep Clara     Del 29 de juny al 29 de juliol De dilluns a dijous de 16.00 a 19.00 h. Inauguració: 29 de juny a les 19 h. a càrrec de Josep Clara Cambra de la Propietat Urbana de Girona  

Art i Mite: Els déus del Prado al CaixaForum Girona

CaixaForum Girona C/ Ciutadans, Girona, Girona

CaixaForum Girona ens proposa una nova visita guiada a la seva exposició temporal, aquest cop dedicada a la mitologia clàssica a través d'una acurada selecció de la col·lecció d'art del Museu Nacional del Prado. El servei d'educació de CaixaForum ens acompanyarà en aquesta visita per conèixer-ne en més profunditat els detalls i les curiositats que aquests mites i obres d'art ens descobreixen.       Dimecres, 6 de juliol 18 h.  CaixaForum Girona Activitat gratuïta. Imprescindible inscripció prèvia: amicsmda@gmail.com / 972 22 47 66 / Whatsapp: 690 340 389 (indicant nom, cognom i telèfon mòbil)  

Sortida al Museu de Badalona. La ciutat romana de BAETULO

Museu de Badalona Barcelona

CIUTAT ROMANA DE BAETULO La ciutat romana de Baetulo, que es troba en el subsòl del casc antic de Badalona, va ser fundada al segle I aC i va perdurar fins al segle VI dC. Ocupava una superfície d’unes 13 ha i estava situada en una zona propera al mar i amb bones possibilitats agrícoles. Anterior a Barcino, va ser una de les primeres fundacions de la província Hispania Tarraconensis i és citada pels autors clàssics P. Mela, C. Plini i C. Ptolomeu. El jaciment arqueològic de Baetulo va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 1995. La gran quantitat de restes d’època romana trobades a Badalona i la posterior museïtzació d’alguns dels espais de l’antiga ciutat romana permeten fer diferents recorreguts, que es complementen amb la visita a l’exposició permanent: Badalona, ciutat romana.     Dissabte, 9 de juliol Sortida en autobús a les 8.30 h del matí de la Plaça Poeta Marquina (al costat del Bar Núria). Arribada de retorn a Girona a les 14.30 h. Preu: socis 39€ – no socis 44€ Inscripcions fins al 7 de juliol: amicsmda@gmail.com / 972 22 47 66 / Whatsapp: 690 340 389 (indicant nom, cognom i telèfon mòbil)      

Sortida al Jaciment arqueològic de Mas Castellar-Pontòs

Pontòs Girona

EXCAVACIONS ARQUEOLÒGIQUES A MAS CASTELLAR-PONTÓS 2021 El jaciment es troba ubicat sobre un replà poc elevat, en un territori interfluvial i en la distància més curta de les dues conques d’aigua que circulen més a prop, i equidistant d’Emporion i de Rhode, els dos enclavaments colonials grecs establerts dins la primera meitat del s.VI el primer i mitjans segle V el segon. El jaciment es caracteritza per la superposició de tres assentaments importants situats entre els anys 450 i 180 abans de la nostra era, cadascun d’ells amb un pla urbanístic i arquitectònic molt diferents. Els primers anys de les excavacions (anys 1990-2005) es va descobrir un poblat fortificat de petites dimensions i d’un model molt repetit a tot l’Empordà i al NO de la península Ibèrica (s. IV aC), a més d’un establiment agrari format de moment per dos grans masos de forta influència hel·lenística juntament amb dues cases domèstiques de finals del s. III aC. Les darreres excavacions (anys 2009-2019) van posar al descobert un nou assentament molt diferents als altres, construït amb una arquitectura més sòlida i de forta influència mediterrània i grega (finals del s. V aC). El dia 12 de juliol s’inicia la campanya d’excavacions en el jaciment ibèric de Mas Castellar de Pontós i finalitzarà el 31 de juliol. Els treballs arqueològics consistiran en tres tipus: • Es realitzaran treballs arqueològics de camp en la part nord de la casa grega per completar la unitat de l’edifici i també de la seva entrada principal. També es treballarà sobre el poblat ibèric, concretament en la nova entrada oest i en el passadís i prop del bastió per verificar una molt probable fortificació que s’albira al voltant de l’edifici, així com posar al dia la contra escarpa d’un fossat situat al marge sud del poblat. • Es faran treballs de consolidació d’estructures murals a la casa complexa 2 de l’establiment agrari, i en el sitjar de la zona 20 situat al nord-oest de l’establiment agrari, iniciat l’any passat. • Treballs de laboratori en les dependències de les Antigues Escoles i en el Centre Cultural. Les tasques principals seran les de rentar el material trobat, classificar, inventariar, siglar i dibuixar, etc. • Els treballs de camp seran portats a terme per l’Empresa ROCS iber (Universitat de Barcelona) i amb la col·laboració del Museu d’Arqueologia de Catalunya i la participació d’estudiants de les Universitats de Barcelona, de l’Autònoma de Barcelona i de Girona. • Dins d’aquesta programació s’organitzarà alguna visita guiada. • Els treballs son finançats per la Diputació de Girona (Subvencions per a la restauració i conservació d’immobles de valor patrimonial 2021), l’Ajuntament de Pontós i el Servei d’Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.   Divendres, 29 de juliol  Sortida amb autobús a les 18 h de Plaça Poeta Marquina (al costat del Bar Núria). Arribada a Girona a les 21 h.  Preu: socis 18€ – no socis 23€ Inscripcions fins al 27 de juliol: amicsmda@gmail.com / 972 22 47 66 / Whatsapp: 690 340 389 (indicant nom, cognom i telèfon mòbil)  

D’ON VENEN? Visita guiada al Museu d’Art. Obres provinents del monestir de Sant Miquel de Cruïlles.

Museu d'Art de Girona Pujada de la Catedral, 12, Girona

El Museu d’Art i els Amics del Museu impulsen la iniciativa D’on venen?, amb la que es proposar una sèrie d’activitats que consisteixen en anar al museu a conèixer una de les peces de la col·lecció i, posteriorment, anar al lloc originari d’on han sortit. En definitiva, es tracta de posar en context unes obres que les veiem en la vitrina d’una sala però que es van pensar per a un lloc determinat i per a una determinada funció, moltes vegades litúrgica, altres decorativa, etc.   Aquesta vegada, el divendres dia 16 de setembre veurem al Museu d’Art de Girona el retaule, la Majestat i la Biga procedents del monestir de Sant Miquel de Cruïlles.  L’endemà, dissabte 17 de setembre, farem una visita guiada al monestir, que és d’on venen aquestes obres.     Divendres 16 de setembre 11 h Activitat gratuïta.   Cal inscripció prèvia (amicsmda@gmail.com / 972 22 47 66 / Whatsapp: 690 340 389 (indicant nom, cognom i telèfon mòbil).

D’ON VENEN? Visita al monestir de Sant Miquel de Cruïlles – (Activitat ajornada)

Plaça Catedral 1 Museu d'Art de Girona, Girona, Girona

El Museu d’Art i els Amics del Museu impulsen la iniciativa D’on venen?, amb la que es proposar una sèrie d’activitats que consisteixen en anar al museu a conèixer una de les peces de la col·lecció i, posteriorment, anar al lloc originari d’on han sortit. En definitiva, es tracta de posar en context unes obres que les veiem en la vitrina d’una sala però que es van pensar per a un lloc determinat i per a una determinada funció, moltes vegades litúrgica, altres decorativa, etc.   Aquesta vegada, el divendres dia 16 de setembre veurem al Museu d’Art de Girona el retaule, la Majestat i la Biga procedents del monestir de Sant Miquel de Cruïlles.  L’endemà, dissabte 17 de setembre, farem una visita guiada al monestir, que és d’on venen aquestes obres.   Dissabte 17 de setembre    ACTIVITAT AJORNADA!  

Mostra els detalls

Data:
26 octubre
Hora:
19:00 - 20:00
Categoria d'Esdeveniment:

Organitzador

Amics del Museu d’Art de Girona
Telèfon:
972 224 766 / 690 340 389
Correu electrònic:
amicsmda@gmail.com
Visualitza el lloc web de Organitzador

Recinte

Centre Cultural La Mercè
Pujada de la Mercè
Girona, Girona 17004
+ Mapa de Google
Telèfon:
972 22 33 05
Visualitza el lloc web de Recinte