XXVII CONGRESO DE AMIGOS DE LOS MUSEOS (FEAM) A GIRONA

DIES 5-6 I 7 D’ABRIL DE 2019      

Aquest cap de setmana s’ha celebrat a Girona el XXVII Congreso de los Amigos de los Museos, FEAM “Això és cosa meva: emoció, identitat i fidelització”. La nostra ciutat, a través dels Amics del Museu d’Art de Girona i del propi Museu d’Art, n’han estat els amfitrions. Representants i acompanyants d’associacions, una vuitantena,  vinculades, i donant suport als Museus de seves localitats i poblacions,  han celebrat la seva Assemblea Anual el divendres dia 5 d’abril a la tarda al Museu d’Art. Mentrestant, els acompanyants gaudien de la visita guiada al Museu d’Història dels Jueus de la nostra ciutat de la mà de Sílvia Planas.

Al matí, un grup reduït dels principals representants de la FEAM va visitar la Fundació Casa Masó guiats per Jordi Falgàs.

Les sessions de treball es van inaugurar amb una conferència a càrrec de Lluïsa Faxedas i Brujats, “Benvinguts, passeu, passeu: construint comunitat des del museu. El dissabte al matí, va tenir lloc una sessió acadèmica conduïda íntegrament per Pere Parramon i Rubio, presentat magníficament per Laura Cornejo. Hi va haver la xerrada introductòria a un debat que es compartí,  primer en grups per intercanviar experiències, després en una taula rodona, formada per  diferents representants de les entitats assistents al Congreso: Ernesto Vázquez-Rey, de Amigos del Museo de Pontevedra, Rafael Mesa de Amigos del Museo de Arte Romano de Mérida i actual president de la FEAM, Dolors Reig, dels Amics de la Unesco de Girona i Guillem Terribas, dels Amics del Museu d’Art de Girona. La sessió del matí finalitzà amb visita guiada a l’exposició temporal del Caixa Fòrum, “Faraó, rei d’Egipte”.

A la mateixa hora, els acompanyants havien iniciat una ruta per conèixer de prop el patrimoni de les nostres comarques, visitant Empúries i Sant Pere de Rodes. A la tarda tots dos grups van confluir en la visita al Teatre Museu Dalí. De tornada a Girona, ens esperava un magnífic concert al Bau-Bar, al col·lgi d’arquitectes, a càrrec del Cor Maragall, i després un tast per conèixer-nos una mica més. El diumenge al matí tots els assistents al Congreso van poder gaudir de la visita guiada al Museu d’Art de Girona a càrrec de la directora, Carme Clusellas, i de Marta Grassot. I, finalment, una altra visita de recorregut a la nostra ciutat, que incloïa entrar a la Catedral de Girona i poder admirar el Tapís de la Creació amb dues guies oficials de les oficines de Turisme de la nostra ciutat.

Voldríem agrair també a totes les persones i entitats, a l’Ajuntament de Girona i al Departament de Cultura de la Generalitat,  que ho han fet possible. Perquè ens han obert les portes de bat a bat, i  amb el seu suport, treball i dedicació, a les jornades del XVVII Congreso de la FEAM a Girona, aquestes van ser un èxit, tant en l’aspecte d’organització com d’acolliment als visitants.

Creiem que han estat unes jornades molt enriquidores i estimulants, d’aportacions valuoses, que donaran més força i obriran noves línies d’actuació a les nostres associacions i, de retruc, als nostres museus, sense deixar de ressaltar el coneixement  de la nostra ciutat i els intercanvis entre els visitants i els gironins.

 

Aquí podeu visualitzar les ponències principals que van tenir lloc durant el Congrés:

  • Conferència Inaugural de la Dra. Mª Lluïsa Faxedas “Benvinguts, passeu, passeu: construint comunitat des del museu”: https://vimeo.com/333795461 (paraula de pas: amics)
  • Conferència de Pere Parramon d’obertura a la sessió de treball: https://vimeo.com/333843037 (paraula de pas: amics)
  • Col·loqui durant la sessió de treball entre Ernesto Vázquez-Rey, Dolors Reig, Rafael Mesa i Guillem Terribas, moderat per Pere Parramon: https://vimeo.com/333831507 (paraula de pas: amics)
  • Vídeo resum del Congrés: https://vimeo.com/333935245 (paraula de pas: amics)

 


XXVII CONGRESO DE AMIGOS DE LOS MUSEOS (FEAM) EN GIRONA

DÍAS 5-6 Y 7 DE ABRIL  DE 2019

Este fin de semana se ha celebrado en Girona el XXVII Congreso de los Amigos de los Museos, FEAM Esto va conmigo: emoción, identidad y fidelización”. Nuestra ciudad, a través de los Amics del Museu d’Art de Girona y del propio Museu d’Art, han sido los anfitriones. Representantes y acompañantes de asociaciones, una ochentena vinculadas, y dando apoyo a los Museos de sus localidades y poblaciones, han celebrado su Asamblea Anual el viernes día 5 de abril por la tarde en el Museu d’Art. Mientras, los acompañantes disfrutaban de la visita guiada al Museo de Historia de los Judíos de nuestra ciudad de la mano de su directora Sílvia Planas.

Por la mañana, un grupo reducido de los principales representantes de la FEAM visitó la Fundació Casa Masó guiados por Jordi Falgàs.

Las sesiones de trabajo se inauguraron con una conferencia a cargo de Lluïsa Faxedas i Brujats, “Bienvenidos, pasad, pasad: construyendo comunidad desde el museo”. El sábado por la mañana, tuvo lugar una sesión académica conducida íntegramente por Pere Parramon i Rubio, presentado magníficamente por Laura Cornejo. Tuvo lugar la charla introductoria a un debate que se compartió primero en grupos para intercambiar experiencias, luego en una mesa redonda, formada por diferentes representantes de las entidades asistentes al Congreso: Ernesto Vázquez-Rey, de Amigos del Museo de Pontevedra, Rafael Mesa de Amigos del Museo de Arte Romano de Mérida y actual presidente de la FEAM, Dolors Reig de Amics de la Unesco de Girona y Guillem Terribas de los Amics del Museu d’Art de Girona. La sesión matinal finalizó con una visita guiada a la exposición temporal del Caixa Fòrum, “Faraón, rey de Egipto”.

A la misma hora, los acompañantes habían iniciado una ruta para conocer de cerca el patrimonio de nuestras comarcas, visitando Empúries y Sant Pere de Rodes. Por la tarde ambos grupos confluyeron en la visita al Teatre Museu Dalí. De vuelta en Girona, nos esperaba un magnífico concierto en el Bau-Bar, en el colegio de arquitectos, a cargo del Cor Maragall, y después un tentempié para conocernos un poco más. El domingo por la mañana todos los asistentes al Congreso pudieron disfrutar de una visita guiada al Museu d’Art de Girona a cargo de la directora Carme Clusellas y de Marta Grassot. Finalmente, otra visita de recorrido por nuestra ciudad, que incluía entrar en la Catedral de Girona y poder admirar el Tapiz de la Creación junto a dos guías oficiales de las oficinas de Turismo.

Querríamos agradecer también a todas las personas y entidades, al Ayuntamiento de Girona y al Departamento de Cultura de la Generalitat, el haberlo hecho posible. Al habernos abierto las puertas, con su apoyo, trabajo y dedicación, a las jornadas del XXVII Congreso de la FEAM en Girona, éstas fueron un éxito tanto en el aspecto de la organización como en el acogimiento a los visitantes.

Creemos que han sido unas jornadas muy enriquecedoras y estimulantes, de aportaciones valiosas, que darán más fuerza y abrirán nuevas líneas de actuación a nuestras asociaciones y, así, a nuestros museos, sin dejar de resaltar el conocimiento de nuestra ciudad y los intercambios entre los visitantes y los gerundenses.

 

Aquí podéis visualizar las ponencias principales que tuvieron lugar durante el Congreso:

  • Conferencia Inaugural de la Dra. Mª Lluïsa Faxedas “Bienvenidos, passad, passad: construyendo comunidad desde el museo”: https://vimeo.com/333795461 (contraseña: amics)
  • Conferencia de Pere Parramon de abertura de la sesión de trabajo: https://vimeo.com/333843037 (contraseña: amics)
  • Coloquio durante la sesión de trabajo entre Ernesto Vázquez-Rey, Dolors Reig, Rafael Mesa i Guillem Terribas, moderado por Pere Parramon: https://vimeo.com/333831507 (contraseña: amics)
  • Vídeo resumen del Congreso: https://vimeo.com/333935245  (contraseña: amics)