Inauguració Exposició Javier Garcés

Inauguració de l’exposició de Javier Garcés   Avui, 7 de desembre, hem inaugurat la darrera exposició de l’any 2018 a l’espai dels Amics del Museu d’Art. Es tracta d’un conjunt d’obra de gran format de l’artista Javier Garcés. A través de cinc dibuixos a llapis on hi descriu les qualitats materials de l’entorn de la creació artística, així com d’una talla de fusta que hi aporta la nota volumètrica, Garcés ha explicat que vol deixar de banda la ment, el cap, i donar protagonisme al cos. És per això, com ha esclarit, que els caps de les figures humanes que apareixen als dibuixos es troben escapçats.   La inauguració ha comptat amb molta assistència i el públic ha mostrat un gran interès per l’obra. En podrem gaudir durant tot aquest mes de desembre.  

Presentació Legenda Gerundae, Marcelo Caballero

Presentació del llibre de fotografies de Marcelo Caballero, “Legenda Gerundae”   El passat divendres vam tenir la ocasió d’acollir la presentació d’un llibre de fotografia gestat a Girona i sobre Girona, inspirat pels textos de Carles Vivó sobre les llegendes de Girona. El fotògraf Marcelo Caballero, acostumat al registre de la fotografia urbana, va explicar, acompanyat per l’escriptora Cristina Masanés, la seva experiència d’enfrontar-se a un llibre diferent.   Com van explicar els dos presentadors, el llibre de Caballero és un projecte nascut de l’enamorament amb la ciutat i també des d’un procés creatiu allunyat de la seva activitat habitual, aquest cop més basada en la temàtica de la llegenda. Masanés va destacar-ne les qualitats estètiques i la formalització de les llegendes en imatges, així com la seva lectura oberta i ambigüitat.   El projecte ha sigut possible gràcies a un crowdfunding a través de la plataforma Verkami, en la qual l’associació d’Amics del Museu d’Art ha participat amb cinc dels seus socis, que durant la presentació van obtenir un exemplar del llibre signat per l’autor i acompanyat d’una fotografia.    

Conferència Maria Aurèlia Capmany, Jordi Nopca

Conferència “Maria Aurèlia Capmany, dona activista, política i escriptora”, a càrrec de Jordi Nopca   La darrera conferència del mes de novembre ha estat a càrrec del periodista i escriptor Jordi Nopca, qui ens va oferir un generosament extens repàs per la vida i l’obra de Maria Aurèlia Capmany, una escriptora amb facetes ben diverses. La ponència va desenvolupar els tres principals àmbits de Capmany: l’escriptura, la política i l’activisme. Ho va fer sempre tenint en compte un quart aspecte, el més rellevant i que les unia totes, i és la seva biografia i la rellevància de la seva condició de dona en un entorn dominat per homes.   Els assistents van poder gaudir d’un relat apassionant sobre la forma amb què Capmany va adquirir progressivament la seva destresa literària, així com la seva sensibilitat per la societat i la política. Nopca també va destacar alguns episodis rellevants de la seva vida personal i de la seva relació amb d’altres personatges de l’època, en els quals va significar una influència.   Va ser, en definitiva, una conferència complerta i plena de detalls que ens van descobrir l’autora i alguns detalls apassionants de la seva vida i trajectòria.  

Presentació llibre de M. Lluïsa Faxedas

Ahir vam tenir el goig d’acollir la presentació del llibre de la Dra M. Lluïsa Faxedas “Del simbolismo a la abstracción. la unidad de las artes en los orígenes del arte moderno“. Es tracta, com van explicar les tres presentadores de l’obra, de la recerca en què es va centrar la tesi doctoral de l’autora. La Dra M. Josep Balsach Peig i la Dra Dolors Vidal, professores de la Facultat de Lletres i Turisme de la Udg, van posar en valor el llibre com una aportació rellevant a les teories sobre l’art del segle XX i sobre la seva dimensió transcendent o espiritual. D’altra banda, Dolors Vidal va acompanyar la presentació amb una presentació de diapositives que va utilitzar per repassar el recorregut acadèmic de Lluïsa Faxedas. Finalment, la mateixa autora va desgranar la gènesi de l’estudi i les seves implicacions. L’espai es va omplir d’alumnes, exalumnes, professors i d’altres interessats en la lectura d’aquest llibre traduït al castellà per la seva autora i editat per Ediciones Trea. 21 de novembre de 2018

Conferència “Debussy, precursor de la música contemporània”, a càrrec de Sara Pujolràs

Conferència "Debussy, precursor de la música contemporània", a càrrec de Sara Pujolràs Ahir vam tenir el plaer d'escoltar la conferència de Sara Pujolràs "Debussy, precursor de la música contemporània", que situava el compositor francès en el seu marc històric-artístic per comprendre el seu rellevant paper en la revolució musical que va tenir lloc amb la transgressió de la música tonal. La ponència va estar plena d'audicions amb les quals Pujolràs il·lustrava les seves argumentacions d'una manera didàctica i apassionant. L'espai dels Amics es va tornar a omplir de gom a gom per conèixer una mica més Claude Debussy i la seva incidència en l'esdevenir de la música del segle XX.

Inauguració de l’exposició de novembre “FUSIONS”, de Ramon Fort

Inauguració de l'exposició de novembre "FUSIONS", de Ramon Fort Ramon Fort va inaugurar el passat divendres la seva exposició FUSIONS, una selecció d'obra recent de ceràmica que evoca les característiques fascinants dels materials que es fonen gràcies als processos volcànics. Va presentar l'exposició l'artista Dolors Bosch, qui va dedicar-li unes emotives paraules d'elogi, tant per la seva obra artística com pel seu taller-escola de Llers. Entre visitants espontanis, socis interessats en l'obra de Fort i molts alumnes seus, l'espai dels Amics es va omplir completament de gent que va poder gaudir d'aquesta espectacular exposició que tindrem tot aquest mes. El crític d'art Eudald Camps va publicar el mateix divendres un article sobre l'exposició de Ramon Fort i la seva obra recent a les pàgines d'art de l'Accents del Diari de Girona.

Conferència de Carles Riba

Conferència de Carles Riba El passat dimecres, Carles Riba va fer la seva conferència “Pompeu Fabra, el pare del català modern” a l’espai dels Amics del Museu d’Art. A través del seu relat del personatge, vam accedir a una millor comprensió del mateix i del seu context cultural i polític. Va ser un èxit d’assistència. El dimecres 14 de novembre us esperem amb la Sara Pujolràs: “Debussy, precursor de la música contemporània”. Consulta el document de la conferència: clica aquí