Conferència Carrers, metges i altres històries

Conferència “Carrers, metges i altres històries”, a càrrec de Rafael Masià Ahir dimecres 13 de febrer de 2019, Rafael Masià ens va oferir una conferència en la qual ens va parlar de les vides de diversos metges històrics que donen nom a diferents carrers de Girona. Amb una àgil mirada a les anècdotes més rellevants i particulars de les vides d’aquests personatges, la xerrada va transcórrer per diversos períodes històrics i va recordar-ne alguns episodis, sempre donant protagonisme a la curiositat del capítol biogràfic del personatge en qüestió. Aquí us deixem algunes imatges d’aquest interessant passeig pels carrers, metges i històries:      

Inauguració L’ART DEL TORN d’Esteva Casellas

Inauguració de l’exposició de febrer “L’ART DEL TORN” d’Esteva Casellas   El passat dimecres 6 de febrer de 2019 vam inaugurar l’exposició de febrer, una bonica selecció de peces de ceràmica elaborades amb la tècnica del torn. L’acte, que va omplir generosament la sala de gent, va ser presentat pel vicepresident dels Amics Joan Gaya, qui va explicar el seu particular primer contacte amb l’obra de Casellas, i també per la néta de l’artista, que va fer una síntesi dels cinc blocs de contingut de l’exposició. Finalment va intervenir l’artista, que es va mostrar agraït i emocionat de presentar l’exposició. Podrem gaudir del conjunt durant tot el mes de febrer. Aquí us en deixem algunes imatges:      

Gran Museu de la Màgia – Col·lecció Xevi

Visita al Gran Museu de la Màgia – Col·lecció Xevi (Santa Cristina d’Aro)   El passat dissabte 2 de febrer vam fer una sortida a Santa Cristina d’Aro per visitar el Gran Museu de la Màgia, guardonat com el museu de la màgia més gran i original del món segons el FISM. A més de gaudir de les seves meravelloses sales plenes de sorpreses i tresors, guiats pel mateix mag Xevi, aquest ens va oferir una actuació de màgia per quedar-ne bocabadats. Aquí us en deixem algunes imatges:  

Taller Fotografia Macelo Caballero II

Taller de Fotografia de Marcelo Caballero a Girona: RUTAS DE LEYENDAS, 2na edició Un cop més, el cap de setmana del 18 i 19 de gener, Marcelo Caballero va impartir un taller de fotografia de carrer i de viatge que incloïa una classe magistral i un treball de camp a partir del qual es feien comentaris i es treien conclusions formals i de contingut. Malgrat la pluja, el segon taller va ser molt fructuós i aquí us deixem l’enllaç a un vídeo on Caballero mostra una selecció dels treballs realitzats en el seu transcurs pels alumnes que hi van participar:   VÍDEO SELECCIÓ DE FOTOGRAFIES DELS ALUMNES DEL TALLER

Assemblea General Ordinària 2019

Celebració de l’Assemblea General Ordinària dels Amics del Museu d’Art de Girona, 2019   Enguany l’Assemblea General Ordinària de l’entitat va tenir lloc el passat dissabte, 26 de gener. Vam comptar amb la visita guiada de luxe a l’exposició de Mela Muter del Museu, de mà de la Carme Clusellas. A les 12 h vam iniciar l’assemblea, en la qual es va fer la recapitulació de l’any 2018, repassant-ne les activitats i tot seguint parlant de les noves propostes per a l’any 2019. Es va anunciar la celebració del XVII Congrés de la FEAM (Federación Española de Amigos de los Museos) i també el Viatge Cultural de 2019, que consistirà en una Ruta Flamenca. També es va posar els socis al corrent d’un nou teixit de relacions amb les associacions dels amics dels museus de la regió d’Occitània (AMROC). Com cada any, la presidenta dels Amics va presentar l’obra gràfica seriada que es repartirà als socis a la Festa dels Amics, així com l’Amiga Honorària d’aquest 2019, que la junta directiva ha decidit que serà la M. Lluïsa Faxedas i Brujats. La directora del museu va aportar també les informacions del Museu d’Art, els projectes de cares a aquest 2019. El vicepresident va mostrar la liquidació econòmica de 2018 i la proposta de pressupost de 2019, incloent una proposta de nova quota de socis, que van ser aprovades per unanimitat. A la meitat de l’acte, es va fer l’acostumada pausa musical, en què els tres músics Clara Petit, Júlia Ruhi i Joan Perez ens van interpretar Trio op 87, Bethoven. Adagio i finale. Finalment, es va marxar puntualment cap al restaurant La Rosaleda, a la Devesa, on vam gaudir d’un bon menú i de bona companyia.     Aquí teniu algunes fotos de l’acte:     (Imatges cedides per Dolors Vilaplana)

Conferència Economia del Bé Comú

Conferència “L’economia del Bé Comú”, a càrrec de Josep Maria Carbó   Ahir 24 de gener vam tenir a l’espai dels Amics la conferència de Josep Maria Carbó sobre l’Economia del Bé Comú, que com va explicar es tracta d’un moviment internacional, amb la seva representació a Girona, que promou un model econòmic basat en la sostenibilitat i la justícia social, entenent els diners com un mitjà enlloc d’un fi i el bé comú com el fi de la pròpia economia. Va ser una conferència breu però carregada d’arguments, dades i informacions interessants que animaven el públic a comprendre aquest model com una opció viable per fer un canvi positiu en el sistema econòmic. Cal destacar, per damunt de tot, el caràcter constructiu de la tesi, centrada en l’acció en comptes de ser un simple mitjà de protesta i crítica a l’estat de les coses. Ofereix propostes, solucions i raons per fer possible un canvi real. Va ser, doncs, una conferència estimulant i centrada en una temàtica d’interès general i on la cultura també hi té un paper fonamental.  

Visita guiada Exposició Mela Muter

Visita guiada a l’exposició temporal del Museu d’Art “De París a Girona. Mela Muter i els artistes polonesos a Catalunya”, a càrrec de Carme Clusellas   El passat 12 de gener vam poder gaudir d’una visita guiada a l’exposició temporal del Museu d’Art de Girona, amb l’honor de ser guiats per la directora del museu, Carme Clusellas. La visita, que va tenir una gran demanda per part dels Amics del Museu d’Art, va recórrer amb tot luxe de detalls les diverses sales que componen l’exposició, resseguint la vida i les experiències d’aquesta fascinant pintora polonesa a través de la seva obra i la d’alguns artistes polonesos coetanis que també van treballar a Catalunya. Aquí en teniu algunes imatges:  

Inauguració Exposició Carla Montoto

Inauguració de l’exposició CIGNES, de Carla Montoto   El passat 11 de gener vam inaugurar l’exposició que inicia el programa expositiu de la sala d’aquest any 2019.   L’exposició es titula CIGNES, de la fotògrafa Carla Montoto. S’organitza en tres sèries, titulades “Cignes i Bellesa”, “Veritat i Bellesa” i “Cignes i Veritat”, que exploren el creixement personal i la relació de les persones amb el seu entorn a partir del conte de l’aneguet lleig. A més, aquest conte li permet reflexionar sobre la relació entre veritat i bellesa, una constant que es repeteix en tota l’obra exposada.   La presentació va ser a càrrec de la pròpia artista i del crític i historiador de l’art Pere Parramon, que va fer èmfasi en l’ús de la ficció en el treball de l’artista.   L’exposició va quedar inaugurada i es pot gaudir fins al 31 de gener.  

Nadales al Museu

Nadales al Museu (2018) Un any més, els Amics del Museu d’Art hem participat en l’activitat nadalenca més important del Museu: les Nadales al Museu. L’Escola Preludi ha organitzat una sèrie de fantàstiques actuacions musicals nadalenques dels seus alumnes perquè una multitud de familiars en puguin gaudir. L’organització n’ha sigut molt precisa i coordinada. Els Amics vam preparar l’aperitiu que alumnes i famílies van poder gaudir en acabades totes les actuacions, inclosa l’actuació conjunta al pati d’entrada al museu.      

Taller Marcelo Caballero RUTAS DE LEYENDAS

Taller intensiu de fotografia “Rutas de Leyendas”, impartit per Marcelo Caballero els dies 15 i 16 de desembre de 2018   Els dies 15 i 16 de desembre es va realitzar el taller de fotografia impartit per Marcelo Caballero, “LLegendes de Girona” al local dels Amics. Els participants, gent apassionada de la fotografia de carrer de diverses procedències, van copsar els carrers de Girona, des d’una perspectiva personal, i el resultat s’ha editat en aquest VÍDEO. Hi ha previst un segon taller els dies 19 i 20 de gener de 2019 al nostre local.    

Concert de Nadal

CONCERT DE NADAL 2018   Un any més, els Amics del Md’A, juntament amb els Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya i amb el Museu d’Art de Girona, vam oferir el 19 de desembre una cita musical que s’ha instituït com una de les cites ineludibles del Nadal gironí. Aquest any, el concert va ser a càrrec del Cor de dones de Claudefaula (Girona) i el Cor de dones de l’ARC (Barcelona), que ens van interpretar Quatre Nadales populars harmonitzades per Joan Just i “A Ceremony of Carols” de Benjamin Britten, Op. 28. El concert va comptar amb unes fabuloses interpretacions corals, algunes a capella i d’altres acompanyades de l’arpa, al nivell de les magnífiques peces que havien escollit per a la ocasió. Vam poder gaudir de cançons tradicionals nadalenques, així com d’una obra que ens és menys propera però que vam descobrir amb emoció.      

Visita guiada Exposició Damià Escuder

Visita guiada a l’exposició “Damià Escuder. Totes les vides”, a càrrec de la comissària M. Lluïsa Faxedas   Aquest dissabte dia 15 hem recorregut l’exposició “Damià Escuder. Totes les vides”, guiats per la seva comissària, la doctora M. Lluïsa Faxedas. Una visita que ens ha permés entrar en els móns d’aquest savi i polifacètic gironí-català obert al món. Els assistents, gràcies a les explicacions interessantíssimes, hem anat percebent les múltiples i intenses facetes que va viure Damià Escuder amb un compromís profund. La disposició de la mostra, molt encertada, ens permet un itinerari vital i artístic d’aquest artista, i també de la nostra història recent.  

Inauguració Exposició Javier Garcés

Inauguració de l’exposició de Javier Garcés   Avui, 7 de desembre, hem inaugurat la darrera exposició de l’any 2018 a l’espai dels Amics del Museu d’Art. Es tracta d’un conjunt d’obra de gran format de l’artista Javier Garcés. A través de cinc dibuixos a llapis on hi descriu les qualitats materials de l’entorn de la creació artística, així com d’una talla de fusta que hi aporta la nota volumètrica, Garcés ha explicat que vol deixar de banda la ment, el cap, i donar protagonisme al cos. És per això, com ha esclarit, que els caps de les figures humanes que apareixen als dibuixos es troben escapçats.   La inauguració ha comptat amb molta assistència i el públic ha mostrat un gran interès per l’obra. En podrem gaudir durant tot aquest mes de desembre.  

Presentació Legenda Gerundae, Marcelo Caballero

Presentació del llibre de fotografies de Marcelo Caballero, “Legenda Gerundae”   El passat divendres vam tenir la ocasió d’acollir la presentació d’un llibre de fotografia gestat a Girona i sobre Girona, inspirat pels textos de Carles Vivó sobre les llegendes de Girona. El fotògraf Marcelo Caballero, acostumat al registre de la fotografia urbana, va explicar, acompanyat per l’escriptora Cristina Masanés, la seva experiència d’enfrontar-se a un llibre diferent.   Com van explicar els dos presentadors, el llibre de Caballero és un projecte nascut de l’enamorament amb la ciutat i també des d’un procés creatiu allunyat de la seva activitat habitual, aquest cop més basada en la temàtica de la llegenda. Masanés va destacar-ne les qualitats estètiques i la formalització de les llegendes en imatges, així com la seva lectura oberta i ambigüitat.   El projecte ha sigut possible gràcies a un crowdfunding a través de la plataforma Verkami, en la qual l’associació d’Amics del Museu d’Art ha participat amb cinc dels seus socis, que durant la presentació van obtenir un exemplar del llibre signat per l’autor i acompanyat d’una fotografia.    

Conferència Maria Aurèlia Capmany, Jordi Nopca

Conferència “Maria Aurèlia Capmany, dona activista, política i escriptora”, a càrrec de Jordi Nopca   La darrera conferència del mes de novembre ha estat a càrrec del periodista i escriptor Jordi Nopca, qui ens va oferir un generosament extens repàs per la vida i l’obra de Maria Aurèlia Capmany, una escriptora amb facetes ben diverses. La ponència va desenvolupar els tres principals àmbits de Capmany: l’escriptura, la política i l’activisme. Ho va fer sempre tenint en compte un quart aspecte, el més rellevant i que les unia totes, i és la seva biografia i la rellevància de la seva condició de dona en un entorn dominat per homes.   Els assistents van poder gaudir d’un relat apassionant sobre la forma amb què Capmany va adquirir progressivament la seva destresa literària, així com la seva sensibilitat per la societat i la política. Nopca també va destacar alguns episodis rellevants de la seva vida personal i de la seva relació amb d’altres personatges de l’època, en els quals va significar una influència.   Va ser, en definitiva, una conferència complerta i plena de detalls que ens van descobrir l’autora i alguns detalls apassionants de la seva vida i trajectòria.  

Presentació llibre de M. Lluïsa Faxedas

Ahir vam tenir el goig d’acollir la presentació del llibre de la Dra M. Lluïsa Faxedas “Del simbolismo a la abstracción. la unidad de las artes en los orígenes del arte moderno“. Es tracta, com van explicar les tres presentadores de l’obra, de la recerca en què es va centrar la tesi doctoral de l’autora. La Dra M. Josep Balsach Peig i la Dra Dolors Vidal, professores de la Facultat de Lletres i Turisme de la Udg, van posar en valor el llibre com una aportació rellevant a les teories sobre l’art del segle XX i sobre la seva dimensió transcendent o espiritual. D’altra banda, Dolors Vidal va acompanyar la presentació amb una presentació de diapositives que va utilitzar per repassar el recorregut acadèmic de Lluïsa Faxedas. Finalment, la mateixa autora va desgranar la gènesi de l’estudi i les seves implicacions. L’espai es va omplir d’alumnes, exalumnes, professors i d’altres interessats en la lectura d’aquest llibre traduït al castellà per la seva autora i editat per Ediciones Trea. 21 de novembre de 2018

Conferència “Debussy, precursor de la música contemporània”, a càrrec de Sara Pujolràs

Conferència "Debussy, precursor de la música contemporània", a càrrec de Sara Pujolràs Ahir vam tenir el plaer d'escoltar la conferència de Sara Pujolràs "Debussy, precursor de la música contemporània", que situava el compositor francès en el seu marc històric-artístic per comprendre el seu rellevant paper en la revolució musical que va tenir lloc amb la transgressió de la música tonal. La ponència va estar plena d'audicions amb les quals Pujolràs il·lustrava les seves argumentacions d'una manera didàctica i apassionant. L'espai dels Amics es va tornar a omplir de gom a gom per conèixer una mica més Claude Debussy i la seva incidència en l'esdevenir de la música del segle XX.

Inauguració de l’exposició de novembre “FUSIONS”, de Ramon Fort

Inauguració de l'exposició de novembre "FUSIONS", de Ramon Fort Ramon Fort va inaugurar el passat divendres la seva exposició FUSIONS, una selecció d'obra recent de ceràmica que evoca les característiques fascinants dels materials que es fonen gràcies als processos volcànics. Va presentar l'exposició l'artista Dolors Bosch, qui va dedicar-li unes emotives paraules d'elogi, tant per la seva obra artística com pel seu taller-escola de Llers. Entre visitants espontanis, socis interessats en l'obra de Fort i molts alumnes seus, l'espai dels Amics es va omplir completament de gent que va poder gaudir d'aquesta espectacular exposició que tindrem tot aquest mes. El crític d'art Eudald Camps va publicar el mateix divendres un article sobre l'exposició de Ramon Fort i la seva obra recent a les pàgines d'art de l'Accents del Diari de Girona.

Conferència de Carles Riba

Conferència de Carles Riba El passat dimecres, Carles Riba va fer la seva conferència “Pompeu Fabra, el pare del català modern” a l’espai dels Amics del Museu d’Art. A través del seu relat del personatge, vam accedir a una millor comprensió del mateix i del seu context cultural i polític. Va ser un èxit d’assistència. El dimecres 14 de novembre us esperem amb la Sara Pujolràs: “Debussy, precursor de la música contemporània”. Consulta el document de la conferència: clica aquí