Conferència Guillem Soler

Conferència de Laura Cornejo i Lluís Brugués: “Guillem Soler: pintor versàtil, músic apassionat”   El passat dimecres 9 d’octubre de 2019 vam celebrar la conferència dels dos comissaris de l’esposició de Guillem Soler, que ens van il·lustrar les seves dues vessants: la d’artista plàstic i la de músic. Per la seva banda, Lluís Brugués va destacar la qualitat de les seves composicions, així com la seva complexitat, que denota una assentada formació musical. Laura Cornejo va detallar el conjunt de tècniques que va treballar l’artista, fent un acurat i detingut anàlisi de les diverses temàtiques i vessants plàstiques que trobem a la present exposició a la nostra sala.   Us deixem aquí unes quantes imatges de la conferència:      

Visita Sèquia de Manresa

Sortida Cultural: Visita a la Sèquia de Manresa   El passat dissabte, 5 d’octubre de 2019, els Amics vam viatjar a Manresa per conèixer la seva sèquia. Aquest canal de 26 km construït el segle XIV, assegura aigua a Manresa i a bona part dels pagesos del Pla de Bages. El seu recorregut és alhora una lliçó d’història, una meravella tecnològica i una gran experiència paisatgística. A més de la sèquia, també vam visitar el Museu de la Tècnica i vam dinar al Mas de la Sala, on vam poder gaudir d’una cuina tradicional i de proximitat. Així va anar la sortida:         (imatges cedides per l’Amiga Dolors Vilaplana)  

Inauguració exposició Guillem Soler

Inauguració de l’exposició “Guillem Soler a Girona. Un artista versàtil entre el sacre i el profà”, comissariada per Laura Cornejo i Lluís Brugués El passat dimecres 2 d’octubre de 2019 es va inaugurar als Amics del Museu d’Art l’exposició del mes, amb presentació dels seus dos comissaris i la filla de l’artista, així com introducció de la presidenta dels Amics Eugènia Cros i Albina Varés, vocal de la junta. Els comissaris van exposar la descoberta de l’artista i la seva qualitat, així com versatilitat tant en temes i estils com en llenguatges artístics, destacant-ne la faceta de músic. La filla de l’artista va centrar-se en la figura de l’artista i la seva personalitat remarcable. Podrem gaudir d’aquesta exposició d’obra gràfica inèdita durant tot el mes d’octubre. Us deixem aquí unes imatges de l’acte d’inauguració:  

Projecció EL NOSTRE LLARG SILENCI

Projecció de la pel·lícula “El nostre llarg silenci”, de Quim Paredes i Baulida   El passat dimecres, 18 de setembre de 2019, Quim Paredes va presentar-nos el seu llargmetratge sobre l’exili. Tal i com va explicar, i vam poder comprovar amb el visionat del film, aquest recull el testimoni de Remei Oliva, que a l’època tenia 21 anys i va decidir marxar amb la seva parella al sud de França. La pel·lícula, que s’até únicament al testimoni sense fer temptatives d’engrandir-lo amb ficció, fa gala d’una subtilesa i una gran capacitat de transmetre el viatge emocional que experimenten els seus personatges sense necessitat d’utilitzar el diàleg. Un silenci eloqüent i colpidor és el protagonista d’aquesta narració captivadora. Després de la projecció, el públic va intervenir per fer preguntes sobre els detalls de la història dels protagonistes, així com de la seva transcripció a la pantalla. Us deixem, doncs, unes quantes imatges de l’acte de presentació de la projecció:  

Inauguració exposició setembre

Inauguració de l’exposició de setembre “Una flor pot canviar el món”, de Monse Pla   El passat divendres, 6 de setembre de 2019, vam inaugurar l’exposició de Monse Pla dedicada a la naturalesa, especialment a les flors i als arbres. L’acte va ser presidit per la mateixa artista, amb una presentació de l’Eugènia Cros, presidenta dels Amics md’A, i la intervenció de Judith Iglesias, professora d’art i membre de l’Associació de Naturalistes de Girona, i del dibuixant humorístic Jaume Capdevila (KAP). En la seva intervenció, Judith Iglesias va destacar el paper de l’obra de Monse Pla com a recordatori del valor del nostre entorn natural, així com la seva qualitat artística. Jaume Capdevila (KAP) va fer una reflexió sobre la lliure recepció de l’obra per part de l’espectador. Finalment, Monse Pla va oferir un resum del recorregut de l’exposició i el seu sentit, destacant-ne l’eix estructurador, que és la cançó infantil italiana “Ci vuole un fiore”, de Sergio Endrigo, que posa en valor la flor com a origen de vida.     Aquí us en deixem algunes imatges:  

Diàleg homenatge a Adrià Creus

“Parlem del que mirem. Ens toca?” Diàleg de Lluïsa Faxedas i Neus Davila en homenatge a Adrià Creus   La Dra. Lluïsa Faxedas i la historiadora de l’art Neus Davila ens van oferir el passat dimecres 10 de juliol de 2019 un diàleg que duia el títol que Adrià Creus havia proposat per parlar de l’estètica, així com del paper de la mirada en l’art i en la vida. L’homenatge, doncs, va partir d’aquesta idea prevista, per conduir les reflexions plantejades a l’anàlisi i posada en valor de l’obra de l’artista, que es prestava a ser comentada i observada mentre transcorria la conversa. Les dues ponents van destacar l’abast de la reflexió que el propi Adrià Creus havia desenvolupat a través dels seus textos, connectant una manera de viure i de mirar amb el paper de l’art. Finalment es va unir a la conversa la Roser Juanola, qui va referir-se al paper docent de Creus i l’estreta relació que es troba ente aquest i el paper mateix d’artista. Joel Creus, fill de l’artista, va entregar com a obsequi una obra en paper a les ponents i a algunes representants de la junta directiva.      

Inauguració exposició Adrià Creus

Inauguració de l’exposició d’Adrià Creus: “fONTdAvIDA”   El passat divendres 5 de juliol de 2019 vam inaugurar l’exposició d’Adrià Creus, en la qual va estar treballant els darrers dies de la seva vida. La va presentar el seu fill Joel Creus, amb una emotiva reivindicació de l’obra i la personalitat de l’artista, juntament amb la poetessa i escriptora Rosa Font, qui també va dedicar unes càlides i generoses paraules al treball explosivament creatiu i incansable d’Adrià Creus. Els va precedir Raimonda Coll, membre de la junta directiva dels Amics md’A, qui en nom de l’associació va llegir les següents paraules: Presentació Raimonda Coll  L’artista també va proposar als Amics una selecció dels seus exquisits textos, que es mouen entre els territoris del pensament, la prosa poètica i la reflexió sobre el fet creatiu. Us n’oferim un dossier que podeu descarregar en pdf., AQUÍ. L’acte va acollir un públic extraordinàriament nombrós i ple d’admiració per l’obra d’Adrià Creus. Ho podreu comprovar veient les següents imatges:    

Visita de la junta a Occitània ( trobada AMROC)

Visita de la junta a Occitània (trobada amb AMROC – Amics dels Museus de la Regió d’Occitània -)    Aquest cap de setmana hem fet un recorregut per Toulouse i les terres del Tarn, realitzant activitats amb els Amics dels Museus de la zona i visitant alguns museus i institucions ben interessants. El divendres al matí, amb Michel Roudet, de l’AMROC, vam visitar l’Ostal d’Occitània, l’edifici on es van celebrar per primer cop els primers Jocs Florals en llengua occitana el 1323, i ara convertit en un hotel, l’hotel Assézat, i després vam dinar plegats a Chez Carmen amb representants de diferents associacions d’Amics de la zona, entre les que hi havia Maribel Auger, presidenta dels Amics dels Museus de Castres i Jaurés. Teníem concertada una visita guiada per veure l’exposició Picasso i l’exil als Abattoirs de Toulouse, un document gràfic de primera magnitud i de terrible actualitat, que va més enllà de l’obra de l’artista internacional  pels plantejaments de les obres exposades. A la tarda, a Lavour, vam visitar l’exposició “Regards de Femmes”, una reivindicació de les dones artistes de la zona,  on hi ha també la seu dels Amics dels Museu. Les persones de la junta ens van ensenyar totes les dependències i l’arxiu, impressionant,  i ens van obsequiar amb un deliciós refrigeri. L’endemà al matí vam visitar el Musée des Beaux Arts  de Gaillac, on ens esperava el director-conservador, senyor Bertrand de Martin de Viviers,  per conèixer l’interessant exposició temporal “Mingia”, del reconegut artista xinès Xiong Liang. Gaillac és una població amb disset mil habitants que té tres museus. Aquí vam descobrir un escultor, Jean-Jules Pendariès, que ens va fer pensar en Miquel Blay. De camí cap a Castres ens vam aturar al poblet de Lautrec, feu de la família del famós pintor de la zona, amb una plaça antiga i uns carrerons de l’època medieval on s’hi troben alguns establiments amb productes de coucagne. Al museu Goya de Castres teníem cita amb l’eminent conservador Jean-Louis Augié, per fer un recorregut per les sales i admirar les obres de Pacheco, artista del qual n’és un expert, i també  altres pbres interessants. Està considerat com un museu de col·lecció d’art hispànic, únic a França, amb uns retrats de Goya remarcables. Vam finalitzar la nostra visita al Musée Saint Raymond de Toulouse, per transportar-nos  en el passat grecoromà d’aquesta àrea de l’antiga província Narbonnensis, d’una forma molt visual i pedagògica. Per acomiadar-nos no podia mancar l’entrada a la Basilique de Saint-Sernin, edificada amb la típica rajola vermella, patrimoni de la Unesco,  emblema i icona de la ciutat, i meravellar-nos sense límit en el seu esplendorós interior. Volem agrair l’acolliment i l’atenció que ens dispensà en tot moment Michel Roudet, la seva associació i totes les persones de les altres associacions i responsables dels museus que vam contactar.      

Conferència Rosa M. Falgàs

Conferència “Aprendre i gaudir. Els museus com espais d’aprenentatge”, de Rosa M. Falgàs Rosa M. Regàs ens va descobrir, el passat dimecres 19 de juny de 2019, l’univers de l’aprenentatge d’adults més enllà del que habitualment coneixem com a aprenentatge d’adults, limitat a l’assoliment obligatori de titulacions per accedir a llocs de treball. La seva presentació va obrir la mirada al concepte d’aprenentatge continuat al llarg de la vida, d’actualització de coneixements i de les activitats que es poden dur a terme a nivell social i cultural per a aquest fi. Ho fa, en el seu cas, des d’ACEFIR, l’Associació Catalana per a l’Educació, la Formació i la Recerca, una entitat molt activa en la promoció i organització d’activitats per al foment de l’aprenentatge dels adults.  

Vall del Llémena i Romànic

Sortida a la Vall del Llémena i la seva Ruta del Romànic   Sortida amb els Amics del Museu d’Art a la Vall del Llémena dissabte passat, 15 de juny de 2019, acompanyats per la Núria Fernández. Érem una trentena. Vam poder gaudir de la bellesa exterior i interior del rosari d’esglésies que puntegen la Vall: Montcal, Sant Joan d’Adri, Canet, Sant Aniol, Sant Esteve de Llémena i Sant Llorenç de Llorà. Aquestes edificacions, algunes romàniques, són molt significatives per als habitants de la Vall del Llémena i presenten també una interessant mostra del treball de la forja catalana.Volem agrair també la hospitalitat de Mn. Enric Costa. (Eugènia Cros)  

Festa dels Amics 2019

Celebració de la Festa dels Amics del Museu d’Art de Girona.   Aquest dissabte dia 8 de juny de 2019 els Amics hem celebrar la Festa Anual al Museu d’Art de Girona. Aquest any l’Amiga Honorària ha estat la M. Lluïsa Faxedas i Brujats. Després de l’acte on es va llegir una glosa a la nostra Amiga i se li va lliurar una medalla commemorativa elaborada per l’artista Nico Nubiola, la Lluïsa ens va obsequiar amb uns mots: “Els Museus són nostres, són la nostra vida, el nostre entorn, la nostra història”. Per acabar, vam poder deleitar-nos amb les melodies variades de la marimba que va fer sonar de forma magistral l’Enric Cullell Bonal i seguidament vam passar als jardins del Museu decorats per Carme Planella, per continuar la Festa amb un pica-pica. Allà, es va fer entrega als amics de la reproducció de l’obra gràfica d’aquest any, de l’artista Lola Barranco.    

Inauguració exposició Alicia Cayuela

Inauguració de l’exposició “LABOR OF LOVE. La revelació del retrat”, d’Alicia Cayuela Hem inaugurat el divendres 7 de juny de 2019 l’exposició d’aquest mes a l’espai dels Amics. Es tracta d’una sèrie de retrat en taula de ceràmica elaborada ex professo per a aquesta ocasió i aquest espai. L’artista, resident a Cadaqués, ha retratat del natural tot un cercle d’amistats i coneguts que formen part de la seva vida i els presenta en ceràmica esgrafiada i policromada. Tots ells són la plasmació del personatge al llarg de vint minuts de posat als quals l’artista s’ha limitat, intentant capturar allò més característic d’ells i donant-los un marc també d’acord amb cada personalitat. La disposició de les peces també explica les seves interrelacions.   La presentació de l’exposició la va fer Nico Nubiola, qui en va elogiar el treball i en va destacar la personalitat creativa.   Aquí us deixem algunes imatges de l’acte:  

Visita Museu d’Art Cerdanyola

Sortida Cultural: Visita al Museu d’Art de Cerdanyola   Dissabte 1 de juny de 2019 vàrem visitar el Museu d’Art de Cerdanyola @maccerdanyola, un equipament imprescindible del modernisme català i del patrimoni artístic de la ciutat. Gràcies per la bona rebuda i per una visita tant interessant!  

Conferència Jaume Ayats i Presentació Festival Compte Arnau

Conferència de Jaume Ayats i presentació del Festival del Comte Arnau de Sant Joan de les Abadesses   Ahir, dimecres 15 de maig de 2019, va tenir lloc a l’espai dels Amics del Museu d’Art de Girona la inauguració del Festival del Comte Arnau de Sant Joan de les Abadesses, que comptava amb una conferència del musicòleg Jaume Ayats titulada “El comte Arnau: el cor de tota una mitologia catalana”. L’acte, presentat per la nostra presidenta Eugènia Cros i per la regidora d’ensenyament, cultura i comunicació de Sant Joan de les Abadesses, Montserrat Tallant, va comptar també amb la presència de l’alcalde de Sant Joan, Ramon Roqué, el regidor de comerç i turisme, Ferran Miquel, i la directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, Carme Renedo. Després de veure un esplèndid vídeo que contextualitzava i presentava l’esperit del festival i del personatge mític que homenatja, es van fer les presentacions i va començar la conferència de Jaume Ayats. Es va tractar d’una magnífica i detallada presentació d’aquelles curiositats i aspectes més desconeguts del personatge mític, que entroncaven amb la cultura, la història, la mitologia, la literatura i la música. En acabat, vam poder gaudir d’un tastet dels dolços tradicionals del festival, acompanyats d’una mica de vi de l’Empordà. Us deixem una selecció d’imatges de l’activitat:  

Viatge Cultural 2019

Viatge Cultural 2019: Ruta Flamenca   Els dies 10, 11, 12, 13 i 14 de maig vam realitzar el Viatge Cultural a les terres de Flandes.  Vam visitar Anvers, Bruges, Gant i Brussel·les. Les visites van començar el divendres a la tarda entrant a la Rubenhuis i després  recorrent l’interessant Museu Plantin Moretus, dedicat a la impremta belga i Patrimoni Mundial de la Unesco. L’endemà vam visitar Bruges, i ens vam meravellar observant les obres de Hans Memling a l’Hospital de Sant Joan, i contemplant la Basílica de la Santa Sang i l’església de la Nostra Senyora. A Bruges vam tenir ocasió de fer un recorregut pels canals. El diumenge vam dirigir-nos a Gant, vam entrar a la catedral i ens vam imbuir de l’art gòtic bravantí. També vam  visitar el Museu de Belles Arts de Gant. A Brussel·les vam fer un recorregut per visualitzar aquesta ciutat canviant i metamòrfica, també vam entrar al Museu Reial de Belles Arts i ens vam delitar pels carrers i la Grand Place. Vam gaudir també d’un temps esplèndid, vam poder degustar algunes de les especialitats culinàries belgues i vam gaudir d’una bona sintonia de grup i d’unes guies magnífiques.

Col·loqui: La llum, l’art i el sagrat

Col·loqui “La llum, l’art i el sagrat” sobre el llibre de Mapi Rivera “El sentido numinoso de la luz”, amb l’autora, Patrícia Maseda i Pere Parramon   El passat dimecres, 8 de maig de 2019, va tenir lloc a l’espai dels Amics del Museu d’Art un col·loqui sobre el darrer llibre de Mapi Rivera, centrat en la creació artística i la seva estreta relació amb l’experiència visionària. Acompanyaven l’autora la també artista Patrícia Maseda i el crític d’art Pere Parramon, que van aportar el seu profund coneixement de l’obra de Mapi Rivera i la seva experiència i coneixements en la matèria artística.   Després d’una presentació de la presidenta Eugènia Cros i de cada un d’aquests dos acompanyants, l’un des de la mirada creativa i l’altre des de la teòrica, Mapi Rivera va explicar i comentar amb Patrícia Maseda i Pere Parramon els resultats de la seva recerca al voltant de l’experiència visionària, espoleta de la creació artística. També van parlar de l’experiència creativa mateixa, il·lustrant-la amb exemples d’obra de l’autora.   Us deixem aquí unes quantes imatges de l’activitat:    

Inauguració exposició FUMS I PERFUMS

Inauguració de Fums i Perfums, l’exposició de maig de l’artista Jaume de Córdoba   El passat divendres, 3 de maig de 2019, es va inaugurar l’exposició del mes: “Fums i perfums”, de Jaume de Córdoba. L’artista presenta un conjunt escultòric i gràfic, fruit d’un treball a l’entorn del foc i la figura humana, la seva estreta relació conceptual i la seva experimentació formal. Jaume de Córdoba, després d’una benvinguda de la presidenta Eugènia Cros, va ser presentat per Nico Nubiola, qui va elogiar la seva repercussió en el seu propi treball artístic com a professor, així com el talent de Jaume de Córdoba i la contundència i constància de la seva obra. La intervenció de Jaume de Córdoba, que es va centrar en la temàtica de l’exposició, va derivar en un apassionant debat entre professor i alumne sobre els aspectes formals i semàntics de l’obra presentada, així com les ressonàncies històriques que conté. Després, l’artista va fer funcionar l’encens aromàtic que contenen algunes de les peces de l’exposició. Un refrigeri amanit amb vi va fer de cloenda de l’acte. Us en deixem, aquí a baix, un resum en imatges:

DONACIÓ FUNDACIÓ TERRA I ARBRES

DONACIÓ FUNDACIÓ TERRA I ARBRES   En motiu del tancament de la Fundació Terra i Arbres, creada el juliol de 2002, la nostra entitat ha rebut en donació un conjunt d’obra sobre paper, d’artistes diversos, i també una sèrie d’escrits a mà o  mecanografiats, d’escriptors i d’escriptores de rellevància. A l’Associació d’Amics del Museu d’Art de Girona, ens sentim molt honorats amb aquest llegat de creadors tan representatius de l’art contemporani com  Modest Cuixart, Grau Garriga, Kim Domene, Ràfols Casamada, Assumpció Mateu, per citar-ne alguns, fins arribar a trenta-una obres. Ben aviat el farem visible per a poder-ne gaudir plenament, i també  estem pensant la manera d’exposar els textos de plomes tan rellevants, que van de Salvador Pániker, Ana María Matute a Maria Barbal i Rosa Regàs entre altres, en un total d’onze. Fem explícit el nostre agraïment a Montse Pla i Terceño, Directora General de la Fundació Terra i Arbres fins ara, per haver pensat en els Amics del Museu d’Art de Girona com a entitat dipositària d’aquest valuós llegat.   Maig de 2019

Congreso FEAM

XXVII CONGRESO DE AMIGOS DE LOS MUSEOS (FEAM) A GIRONA DIES 5-6 I 7 D’ABRIL DE 2019       Aquest cap de setmana s’ha celebrat a Girona el XXVII Congreso de los Amigos de los Museos, FEAM “Això és cosa meva: emoció, identitat i fidelització”. La nostra ciutat, a través dels Amics del Museu d’Art de Girona i del propi Museu d’Art, n’han estat els amfitrions. Representants i acompanyants d’associacions, una vuitantena,  vinculades, i donant suport als Museus de seves localitats i poblacions,  han celebrat la seva Assemblea Anual el divendres dia 5 d’abril a la tarda al Museu d’Art. Mentrestant, els acompanyants gaudien de la visita guiada al Museu d’Història dels Jueus de la nostra ciutat de la mà de Sílvia Planas. Al matí, un grup reduït dels principals representants de la FEAM va visitar la Fundació Casa Masó guiats per Jordi Falgàs. Les sessions de treball es van inaugurar amb una conferència a càrrec de Lluïsa Faxedas i Brujats, “Benvinguts, passeu, passeu: construint comunitat des del museu”. El dissabte al matí, va tenir lloc una sessió acadèmica conduïda íntegrament per Pere Parramon i Rubio, presentat magníficament per Laura Cornejo. Hi va haver la xerrada introductòria a un debat que es compartí,  primer en grups per intercanviar experiències, després en una taula rodona, formada per  diferents representants de les entitats assistents al Congreso: Ernesto Vázquez-Rey, de Amigos del Museo de Pontevedra, Rafael Mesa de Amigos del Museo de Arte Romano de Mérida i actual president de la FEAM, Dolors Reig, dels Amics de la Unesco de Girona i Guillem Terribas, dels Amics del Museu d’Art de Girona. La sessió del matí finalitzà amb visita guiada a l’exposició temporal del Caixa Fòrum, “Faraó, rei d’Egipte”. A la mateixa hora, els acompanyants havien iniciat una ruta per conèixer de prop el patrimoni de les nostres comarques, visitant Empúries i Sant Pere de Rodes. A la tarda tots dos grups van confluir en la visita al Teatre Museu Dalí. De tornada a Girona, ens esperava un magnífic concert al Bau-Bar, al col·lgi d’arquitectes, a càrrec del Cor Maragall, i després un tast per conèixer-nos una mica més. El diumenge al matí tots els assistents al Congreso van poder gaudir de la visita guiada al Museu d’Art de Girona a càrrec de la directora, Carme Clusellas, i de Marta Grassot. I, finalment, una altra visita de recorregut a la nostra ciutat, que incloïa entrar a la Catedral de Girona i poder admirar el Tapís de la Creació amb dues guies oficials de les oficines de Turisme de la nostra ciutat. Voldríem agrair també a totes les persones i entitats, a l’Ajuntament de Girona i al Departament de Cultura de la Generalitat,  que ho han fet possible. Perquè ens han obert les portes de bat a bat, i  amb el seu suport, treball i dedicació, a les jornades del XVVII Congreso de la FEAM a Girona, aquestes van ser un èxit, tant en l’aspecte d’organització com d’acolliment als visitants. Creiem que han estat unes jornades molt enriquidores i estimulants, d’aportacions valuoses, que donaran més força i obriran noves línies d’actuació a les nostres associacions i, de retruc, als nostres museus, sense deixar de ressaltar el coneixement  de la nostra ciutat i els intercanvis entre els visitants i els gironins.   Aquí podeu visualitzar les ponències principals que van tenir lloc durant el Congrés: Conferència Inaugural de la Dra. Mª Lluïsa Faxedas “Benvinguts, passeu, passeu: construint comunitat des del museu”: https://vimeo.com/333795461 (paraula de pas: amics) Conferència de Pere Parramon d’obertura a la sessió de treball: https://vimeo.com/333843037 (paraula de pas: amics) Col·loqui durant la sessió de treball entre Ernesto Vázquez-Rey, Dolors Reig, Rafael Mesa i Guillem Terribas, moderat per Pere Parramon: https://vimeo.com/333831507 (paraula de pas: amics) Vídeo resum del Congrés: https://vimeo.com/333935245 (paraula de pas: amics)   XXVII CONGRESO DE AMIGOS DE LOS MUSEOS (FEAM) EN GIRONA DÍAS 5-6 Y 7 DE ABRIL  DE 2019 Este fin de semana se ha celebrado en Girona el XXVII Congreso de los Amigos de los Museos, FEAM “Esto va conmigo: emoción, identidad y fidelización”. Nuestra ciudad, a través de los Amics del Museu d’Art de Girona y del propio Museu d’Art, han sido los anfitriones. Representantes y acompañantes de asociaciones, una ochentena vinculadas, y dando apoyo a los Museos de sus localidades y poblaciones, han celebrado su Asamblea Anual el viernes día 5 de abril por la tarde en el Museu d’Art. Mientras, los acompañantes disfrutaban de la visita guiada al Museo de Historia de los Judíos de nuestra ciudad de la mano de su directora Sílvia Planas. Por la mañana, un grupo reducido de los principales representantes de la FEAM visitó la Fundació Casa Masó guiados por Jordi Falgàs. Las sesiones de trabajo se inauguraron con una conferencia a cargo de Lluïsa Faxedas i Brujats, “Bienvenidos, pasad, pasad: construyendo comunidad desde el museo”. El sábado por la mañana, tuvo lugar una sesión académica conducida íntegramente por Pere Parramon i Rubio, presentado magníficamente por Laura Cornejo. Tuvo lugar la charla introductoria a un debate que se compartió primero en grupos para intercambiar experiencias, luego en una mesa redonda, formada por diferentes representantes de las entidades asistentes al Congreso: Ernesto Vázquez-Rey, de Amigos del Museo de Pontevedra, Rafael Mesa de Amigos del Museo de Arte Romano de Mérida y actual presidente de la FEAM, Dolors Reig de Amics de la Unesco de Girona y Guillem Terribas de los Amics del Museu d’Art de Girona. La sesión matinal finalizó con una visita guiada a la exposición temporal del Caixa Fòrum, “Faraón, rey de Egipto”. A la misma hora, los acompañantes habían iniciado una ruta para conocer de cerca el patrimonio de nuestras comarcas, visitando Empúries y Sant Pere de Rodes. Por la tarde ambos grupos confluyeron en la visita al Teatre Museu Dalí. De vuelta en Girona, nos esperaba un magnífico concierto en el Bau-Bar, en el colegio de arquitectos, a cargo del Cor Maragall, y después un tentempié para conocernos un poco más. El domingo por la mañana todos los

Projecció imatges viatge cultural 2018

Recordant “El Poder dels Mèdici. Secrets de Florència”, projecció del vídeo d’imatges del Viatge Cultural 2018   El passat dimecres, 20 de març de 2019, vam recuperar una activitat emblemàtica dels Amics que consisteix en la rememoració del darrer viatge cultural, tot visualitzant un vídeo elaborat per Guillem Terribas. El vídeo, que contenia fotografies i vídeos i anava acompanyat d’una acurada selecció musical, va permetre recordar com va transcórrer el viatge a Florència de 2018, els seus moments més memorables i petits instants que potser ja havíem oblidat.   Us deixem un recull d’imatges de la presentació i projecció:  

Inauguració exposició FLUVIAL, de Lola Barranco

Inauguració de l’exposició “FLUVIAL”, de Lola Barranco   Avui, divendres 8 de març de 2019, hem inaugurat l’exposició de l’artista Lola Barranco. La presentació, a càrrec de Francesc Prat, ens ha permès endinsar-nos en els aspectes formals, tècnics i de contingut d’aquest conjunt gràfic (xilografies i fotogravats amb aiguatinta) que centra la mirada en l’entorn dels rius Tàmesi i Ter, molt especialment dels aiguamolls de l’Empordà.   Al llarg d’aquest mes de març podreu passejar-vos per aquests rius a través de la mirada de Lola Barranco que, com ha assenyalat Francesc Prat, és una mirada tan nítida i pulcra com espiritual i espontània.   Us deixem aquí unes imatges de l’acte d’inauguració:  

Visita Cercle Rigaud

Aquest matí ens han visitat tres representants del Cercle Rigaud, la Jacqueline Fornes-Guenoun, l’Anne Fiancette-Puyal i l’Andrea Sola. Hem tingut una estona d’intercanvi d’experiències i de possibles col·laboracions imminents, com la d’anar a veure l’exposició de Clavé que hi ha actualment al Musée Rigaud. Una altra proposta és l’enviament i intercanvi d’informació entre les dues entitats. L’Associació pensa fer una visita a Girona el mes de febrer del 2020. Després hem anat al Museu d’Art i hem pogut gaudir d’una visita guiada de l’exposició de la Mela Muter a càrrec de la Carme Clusellas. També s’ha parlat de possibles col·laboracions a nivell de muntatge d’exposicions conjuntes.    

Els aiguats a Girona, són aigua passada?

Conferència “Els aiguats a Girona, són aigua passada?”, a càrrec de Joan Gaya i amb les aportacions d’Albina Varés   Aquest dimecres 27 de febrer de 2019 va tenir lloc la conferència de Joan Gaya al voltant dels aiguats a Girona, aquest fenomen històricament repetit que ara sembla que ja no té transcendència en el present. Joan Gaya, vicepresident de la junta dels Amics, va fer una exposició de la terminologia, diferenciant aiguat d’inundació, i després de les causes que tenien històricament les inundacions a Girona pel desbordament dels rius. El seu plantejament feia una progressió cap al toc d’atenció sobre nous riscos que existeixen ara de desbordament dels rius a Girona, posant-los en relació amb els riscos històrics. Va aprofitar, també, per fer suggeriments sobre possibles solucions que es podrien donar a aquests riscos. Albina Varés, també membre de la junta directiva, va fer una breu introducció sobre la vida i obra fílmica del cineasta Antoni Varés, de qui al final de la conferència es van projectar dues peces documentals espectaculars on es mostren el desenvolupament i els efectes de dos inundacions impressionants que va patir la ciutat.   Aquí teniu algunes imatges del desenvolupament de l’acte:    

Conferència Carrers, metges i altres històries

Conferència “Carrers, metges i altres històries”, a càrrec de Rafael Masià Ahir dimecres 13 de febrer de 2019, Rafael Masià ens va oferir una conferència en la qual ens va parlar de les vides de diversos metges històrics que donen nom a diferents carrers de Girona. Amb una àgil mirada a les anècdotes més rellevants i particulars de les vides d’aquests personatges, la xerrada va transcórrer per diversos períodes històrics i va recordar-ne alguns episodis, sempre donant protagonisme a la curiositat del capítol biogràfic del personatge en qüestió. Aquí us deixem algunes imatges d’aquest interessant passeig pels carrers, metges i històries:      

Inauguració L’ART DEL TORN d’Esteva Casellas

Inauguració de l’exposició de febrer “L’ART DEL TORN” d’Esteva Casellas   El passat dimecres 6 de febrer de 2019 vam inaugurar l’exposició de febrer, una bonica selecció de peces de ceràmica elaborades amb la tècnica del torn. L’acte, que va omplir generosament la sala de gent, va ser presentat pel vicepresident dels Amics Joan Gaya, qui va explicar el seu particular primer contacte amb l’obra de Casellas, i també per la néta de l’artista, que va fer una síntesi dels cinc blocs de contingut de l’exposició. Finalment va intervenir l’artista, que es va mostrar agraït i emocionat de presentar l’exposició. Podrem gaudir del conjunt durant tot el mes de febrer. Aquí us en deixem algunes imatges:      

Gran Museu de la Màgia – Col·lecció Xevi

Visita al Gran Museu de la Màgia – Col·lecció Xevi (Santa Cristina d’Aro)   El passat dissabte 2 de febrer vam fer una sortida a Santa Cristina d’Aro per visitar el Gran Museu de la Màgia, guardonat com el museu de la màgia més gran i original del món segons el FISM. A més de gaudir de les seves meravelloses sales plenes de sorpreses i tresors, guiats pel mateix mag Xevi, aquest ens va oferir una actuació de màgia per quedar-ne bocabadats. Aquí us en deixem algunes imatges:  

Taller Fotografia Macelo Caballero II

Taller de Fotografia de Marcelo Caballero a Girona: RUTAS DE LEYENDAS, 2na edició Un cop més, el cap de setmana del 18 i 19 de gener, Marcelo Caballero va impartir un taller de fotografia de carrer i de viatge que incloïa una classe magistral i un treball de camp a partir del qual es feien comentaris i es treien conclusions formals i de contingut. Malgrat la pluja, el segon taller va ser molt fructuós i aquí us deixem l’enllaç a un vídeo on Caballero mostra una selecció dels treballs realitzats en el seu transcurs pels alumnes que hi van participar:   VÍDEO SELECCIÓ DE FOTOGRAFIES DELS ALUMNES DEL TALLER

Assemblea General Ordinària 2019

Celebració de l’Assemblea General Ordinària dels Amics del Museu d’Art de Girona, 2019   Enguany l’Assemblea General Ordinària de l’entitat va tenir lloc el passat dissabte, 26 de gener. Vam comptar amb la visita guiada de luxe a l’exposició de Mela Muter del Museu, de mà de la Carme Clusellas. A les 12 h vam iniciar l’assemblea, en la qual es va fer la recapitulació de l’any 2018, repassant-ne les activitats i tot seguint parlant de les noves propostes per a l’any 2019. Es va anunciar la celebració del XVII Congrés de la FEAM (Federación Española de Amigos de los Museos) i també el Viatge Cultural de 2019, que consistirà en una Ruta Flamenca. També es va posar els socis al corrent d’un nou teixit de relacions amb les associacions dels amics dels museus de la regió d’Occitània (AMROC). Com cada any, la presidenta dels Amics va presentar l’obra gràfica seriada que es repartirà als socis a la Festa dels Amics, així com l’Amiga Honorària d’aquest 2019, que la junta directiva ha decidit que serà la M. Lluïsa Faxedas i Brujats. La directora del museu va aportar també les informacions del Museu d’Art, els projectes de cares a aquest 2019. El vicepresident va mostrar la liquidació econòmica de 2018 i la proposta de pressupost de 2019, incloent una proposta de nova quota de socis, que van ser aprovades per unanimitat. A la meitat de l’acte, es va fer l’acostumada pausa musical, en què els tres músics Clara Petit, Júlia Ruhi i Joan Perez ens van interpretar Trio op 87, Bethoven. Adagio i finale. Finalment, es va marxar puntualment cap al restaurant La Rosaleda, a la Devesa, on vam gaudir d’un bon menú i de bona companyia.     Aquí teniu algunes fotos de l’acte:     (Imatges cedides per Dolors Vilaplana)

Conferència Economia del Bé Comú

Conferència “L’economia del Bé Comú”, a càrrec de Josep Maria Carbó   Ahir 24 de gener vam tenir a l’espai dels Amics la conferència de Josep Maria Carbó sobre l’Economia del Bé Comú, que com va explicar es tracta d’un moviment internacional, amb la seva representació a Girona, que promou un model econòmic basat en la sostenibilitat i la justícia social, entenent els diners com un mitjà enlloc d’un fi i el bé comú com el fi de la pròpia economia. Va ser una conferència breu però carregada d’arguments, dades i informacions interessants que animaven el públic a comprendre aquest model com una opció viable per fer un canvi positiu en el sistema econòmic. Cal destacar, per damunt de tot, el caràcter constructiu de la tesi, centrada en l’acció en comptes de ser un simple mitjà de protesta i crítica a l’estat de les coses. Ofereix propostes, solucions i raons per fer possible un canvi real. Va ser, doncs, una conferència estimulant i centrada en una temàtica d’interès general i on la cultura també hi té un paper fonamental.  

Visita guiada Exposició Mela Muter

Visita guiada a l’exposició temporal del Museu d’Art “De París a Girona. Mela Muter i els artistes polonesos a Catalunya”, a càrrec de Carme Clusellas   El passat 12 de gener vam poder gaudir d’una visita guiada a l’exposició temporal del Museu d’Art de Girona, amb l’honor de ser guiats per la directora del museu, Carme Clusellas. La visita, que va tenir una gran demanda per part dels Amics del Museu d’Art, va recórrer amb tot luxe de detalls les diverses sales que componen l’exposició, resseguint la vida i les experiències d’aquesta fascinant pintora polonesa a través de la seva obra i la d’alguns artistes polonesos coetanis que també van treballar a Catalunya. Aquí en teniu algunes imatges:  

Inauguració Exposició Carla Montoto

Inauguració de l’exposició CIGNES, de Carla Montoto   El passat 11 de gener vam inaugurar l’exposició que inicia el programa expositiu de la sala d’aquest any 2019.   L’exposició es titula CIGNES, de la fotògrafa Carla Montoto. S’organitza en tres sèries, titulades “Cignes i Bellesa”, “Veritat i Bellesa” i “Cignes i Veritat”, que exploren el creixement personal i la relació de les persones amb el seu entorn a partir del conte de l’aneguet lleig. A més, aquest conte li permet reflexionar sobre la relació entre veritat i bellesa, una constant que es repeteix en tota l’obra exposada.   La presentació va ser a càrrec de la pròpia artista i del crític i historiador de l’art Pere Parramon, que va fer èmfasi en l’ús de la ficció en el treball de l’artista.   L’exposició va quedar inaugurada i es pot gaudir fins al 31 de gener.  

Nadales al Museu

Nadales al Museu (2018) Un any més, els Amics del Museu d’Art hem participat en l’activitat nadalenca més important del Museu: les Nadales al Museu. L’Escola Preludi ha organitzat una sèrie de fantàstiques actuacions musicals nadalenques dels seus alumnes perquè una multitud de familiars en puguin gaudir. L’organització n’ha sigut molt precisa i coordinada. Els Amics vam preparar l’aperitiu que alumnes i famílies van poder gaudir en acabades totes les actuacions, inclosa l’actuació conjunta al pati d’entrada al museu.      

Taller Marcelo Caballero RUTAS DE LEYENDAS

Taller intensiu de fotografia “Rutas de Leyendas”, impartit per Marcelo Caballero els dies 15 i 16 de desembre de 2018   Els dies 15 i 16 de desembre es va realitzar el taller de fotografia impartit per Marcelo Caballero, “LLegendes de Girona” al local dels Amics. Els participants, gent apassionada de la fotografia de carrer de diverses procedències, van copsar els carrers de Girona, des d’una perspectiva personal, i el resultat s’ha editat en aquest VÍDEO. Hi ha previst un segon taller els dies 19 i 20 de gener de 2019 al nostre local.    

Concert de Nadal

CONCERT DE NADAL 2018   Un any més, els Amics del Md’A, juntament amb els Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya i amb el Museu d’Art de Girona, vam oferir el 19 de desembre una cita musical que s’ha instituït com una de les cites ineludibles del Nadal gironí. Aquest any, el concert va ser a càrrec del Cor de dones de Claudefaula (Girona) i el Cor de dones de l’ARC (Barcelona), que ens van interpretar Quatre Nadales populars harmonitzades per Joan Just i “A Ceremony of Carols” de Benjamin Britten, Op. 28. El concert va comptar amb unes fabuloses interpretacions corals, algunes a capella i d’altres acompanyades de l’arpa, al nivell de les magnífiques peces que havien escollit per a la ocasió. Vam poder gaudir de cançons tradicionals nadalenques, així com d’una obra que ens és menys propera però que vam descobrir amb emoció.      

Visita guiada Exposició Damià Escuder

Visita guiada a l’exposició “Damià Escuder. Totes les vides”, a càrrec de la comissària M. Lluïsa Faxedas   Aquest dissabte dia 15 hem recorregut l’exposició “Damià Escuder. Totes les vides”, guiats per la seva comissària, la doctora M. Lluïsa Faxedas. Una visita que ens ha permés entrar en els móns d’aquest savi i polifacètic gironí-català obert al món. Els assistents, gràcies a les explicacions interessantíssimes, hem anat percebent les múltiples i intenses facetes que va viure Damià Escuder amb un compromís profund. La disposició de la mostra, molt encertada, ens permet un itinerari vital i artístic d’aquest artista, i també de la nostra història recent.  

Inauguració Exposició Javier Garcés

Inauguració de l’exposició de Javier Garcés   Avui, 7 de desembre, hem inaugurat la darrera exposició de l’any 2018 a l’espai dels Amics del Museu d’Art. Es tracta d’un conjunt d’obra de gran format de l’artista Javier Garcés. A través de cinc dibuixos a llapis on hi descriu les qualitats materials de l’entorn de la creació artística, així com d’una talla de fusta que hi aporta la nota volumètrica, Garcés ha explicat que vol deixar de banda la ment, el cap, i donar protagonisme al cos. És per això, com ha esclarit, que els caps de les figures humanes que apareixen als dibuixos es troben escapçats.   La inauguració ha comptat amb molta assistència i el públic ha mostrat un gran interès per l’obra. En podrem gaudir durant tot aquest mes de desembre.  

Presentació Legenda Gerundae, Marcelo Caballero

Presentació del llibre de fotografies de Marcelo Caballero, “Legenda Gerundae”   El passat divendres vam tenir la ocasió d’acollir la presentació d’un llibre de fotografia gestat a Girona i sobre Girona, inspirat pels textos de Carles Vivó sobre les llegendes de Girona. El fotògraf Marcelo Caballero, acostumat al registre de la fotografia urbana, va explicar, acompanyat per l’escriptora Cristina Masanés, la seva experiència d’enfrontar-se a un llibre diferent.   Com van explicar els dos presentadors, el llibre de Caballero és un projecte nascut de l’enamorament amb la ciutat i també des d’un procés creatiu allunyat de la seva activitat habitual, aquest cop més basada en la temàtica de la llegenda. Masanés va destacar-ne les qualitats estètiques i la formalització de les llegendes en imatges, així com la seva lectura oberta i ambigüitat.   El projecte ha sigut possible gràcies a un crowdfunding a través de la plataforma Verkami, en la qual l’associació d’Amics del Museu d’Art ha participat amb cinc dels seus socis, que durant la presentació van obtenir un exemplar del llibre signat per l’autor i acompanyat d’una fotografia.    

Conferència Maria Aurèlia Capmany, Jordi Nopca

Conferència “Maria Aurèlia Capmany, dona activista, política i escriptora”, a càrrec de Jordi Nopca   La darrera conferència del mes de novembre ha estat a càrrec del periodista i escriptor Jordi Nopca, qui ens va oferir un generosament extens repàs per la vida i l’obra de Maria Aurèlia Capmany, una escriptora amb facetes ben diverses. La ponència va desenvolupar els tres principals àmbits de Capmany: l’escriptura, la política i l’activisme. Ho va fer sempre tenint en compte un quart aspecte, el més rellevant i que les unia totes, i és la seva biografia i la rellevància de la seva condició de dona en un entorn dominat per homes.   Els assistents van poder gaudir d’un relat apassionant sobre la forma amb què Capmany va adquirir progressivament la seva destresa literària, així com la seva sensibilitat per la societat i la política. Nopca també va destacar alguns episodis rellevants de la seva vida personal i de la seva relació amb d’altres personatges de l’època, en els quals va significar una influència.   Va ser, en definitiva, una conferència complerta i plena de detalls que ens van descobrir l’autora i alguns detalls apassionants de la seva vida i trajectòria.  

Presentació llibre de M. Lluïsa Faxedas

Ahir vam tenir el goig d’acollir la presentació del llibre de la Dra M. Lluïsa Faxedas “Del simbolismo a la abstracción. la unidad de las artes en los orígenes del arte moderno“. Es tracta, com van explicar les tres presentadores de l’obra, de la recerca en què es va centrar la tesi doctoral de l’autora. La Dra M. Josep Balsach Peig i la Dra Dolors Vidal, professores de la Facultat de Lletres i Turisme de la Udg, van posar en valor el llibre com una aportació rellevant a les teories sobre l’art del segle XX i sobre la seva dimensió transcendent o espiritual. D’altra banda, Dolors Vidal va acompanyar la presentació amb una presentació de diapositives que va utilitzar per repassar el recorregut acadèmic de Lluïsa Faxedas. Finalment, la mateixa autora va desgranar la gènesi de l’estudi i les seves implicacions. L’espai es va omplir d’alumnes, exalumnes, professors i d’altres interessats en la lectura d’aquest llibre traduït al castellà per la seva autora i editat per Ediciones Trea. 21 de novembre de 2018

Conferència “Debussy, precursor de la música contemporània”, a càrrec de Sara Pujolràs

Conferència "Debussy, precursor de la música contemporània", a càrrec de Sara Pujolràs Ahir vam tenir el plaer d'escoltar la conferència de Sara Pujolràs "Debussy, precursor de la música contemporània", que situava el compositor francès en el seu marc històric-artístic per comprendre el seu rellevant paper en la revolució musical que va tenir lloc amb la transgressió de la música tonal. La ponència va estar plena d'audicions amb les quals Pujolràs il·lustrava les seves argumentacions d'una manera didàctica i apassionant. L'espai dels Amics es va tornar a omplir de gom a gom per conèixer una mica més Claude Debussy i la seva incidència en l'esdevenir de la música del segle XX.

Inauguració de l’exposició de novembre “FUSIONS”, de Ramon Fort

Inauguració de l'exposició de novembre "FUSIONS", de Ramon Fort Ramon Fort va inaugurar el passat divendres la seva exposició FUSIONS, una selecció d'obra recent de ceràmica que evoca les característiques fascinants dels materials que es fonen gràcies als processos volcànics. Va presentar l'exposició l'artista Dolors Bosch, qui va dedicar-li unes emotives paraules d'elogi, tant per la seva obra artística com pel seu taller-escola de Llers. Entre visitants espontanis, socis interessats en l'obra de Fort i molts alumnes seus, l'espai dels Amics es va omplir completament de gent que va poder gaudir d'aquesta espectacular exposició que tindrem tot aquest mes. El crític d'art Eudald Camps va publicar el mateix divendres un article sobre l'exposició de Ramon Fort i la seva obra recent a les pàgines d'art de l'Accents del Diari de Girona.

Conferència de Carles Riba

Conferència de Carles Riba El passat dimecres, Carles Riba va fer la seva conferència “Pompeu Fabra, el pare del català modern” a l’espai dels Amics del Museu d’Art. A través del seu relat del personatge, vam accedir a una millor comprensió del mateix i del seu context cultural i polític. Va ser un èxit d’assistència. El dimecres 14 de novembre us esperem amb la Sara Pujolràs: “Debussy, precursor de la música contemporània”. Consulta el document de la conferència: clica aquí

Presentació i col·loqui “PARAULES FÈRTILS, 1972-2017” de Fina Miralles

Presentació i col·loqui al voltant de la publicació d’artista “PARAULES FÈRTILS, 1972-2017”, de Fina Miralles El passat 25 de maig de 2018 vam tenir l’honor d’acollir la presentació, en format de col·loqui, de la publicació de l’artista Fina Miralles. Paraules fèrtils, 1972-2017 és el llibre que recull, en 4 volums, el conjunt d’escrits de l’artista visual Fina Miralles, recentment guardonada amb el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L’edició d’aquest llibre, a càrrec de la Fundació Ars de Sabadell, ha anat a cura de la crítica i historiadora de l’art Maia Creus. A la presentació van intervenir la Dra. Mª Lluïsa Faxedas, professora d’Història de l’art contemporani a la UdG, Marta Pol, historiadora i crítica d’art, i Saray Espinosa, estudiant de Filosofia i d’Història de l’art. L’acte va comptar amb la presència de Fina Miralles, Maia Creus, i del director de la Fundació Ars, Manuel Costa.